marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Surówka z bambusa,pekinki i marchwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Surówki do drugich dań, szczególnie z drobiu są nieodłącznym zdrowym dodatkiem warzywnym. Można do nich dodać od orzechów, jarzyn lub konserwowych dodatków, aż po owoce świeże, np .pomarańcze.

Surówka z bambusa,pekinki i marchwi

Składniki:

Surówka z bambusa,pekinki i marchwi

  • 1/2 główki kapusty pekinskiej,
  • puszka pędów z bambusa,
  • 1 duża marchew świeża lub trzy średnie,
  • biała część pora,
  • 25 dag. orzeszków ziemnych lub sojowych,
  • sok z limonki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub vineagrete,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego.

Sposób przygotowania:

Surówka z bambusa,pekinki i marchwi
Kapustę pekińską opłukać i poszatkować na hebelku prosto do salaterki, a wraz z nią dodać oskrobane, umyte marchewki, białą część pora oddzielonego od pędów. Pędy z bambusa wyłożyć na sitko i odsączyć, marchewki można ściąć na paseczki specjalną obieraczką. Orzeszki ziemne lub nawet sojowe dodać po uprzednim uprażeniu ich na suchej patelni przez minutę. Wszystko to skropić sokiem ze świeżej limonki, oliwą z oliwek lub vineagrete oraz doprawić łyżeczką cukru, soli oraz pieprzu cytrynowego. Wymieszać dwiema łyżkami składniki i podawać surówkę do dań drugich. 

Tagi:

marchewka