justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Surówka z białej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

surówka doskonale smakuje podana do obiadu, jest też bardzo dobrym dodatkiem do kanapek lub domowego kebaba

Surówka z białej kapusty

Składniki:

Surówka z białej kapusty

 

  • Kapusta biała ¼ główki
  • Marchew
  • Majonez 2 łyżki
  • Jogurt naturalny 1 łyżka
  • Sos czosnkowy 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z białej kapusty
Kapustę należy umyć i poszatkować w cienkie paseczki. Ja ją zalewam gorącą wodą i odcedzam, ale nie jest to konieczne. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub tak jak u mnie kroimy w małe paseczki. Marchew przekładamy do kapusty.

Majonez mieszamy z jogurtem i sosem czosnkowym. Zalewamy kapustę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, jeśli mamy słodką marchewkę cukier można pominąć.