Surówka z białej kapusty to smaczny dodatek do wielu obiadów, między innymi do smażonych ryb czy kotletów. Jest prawdziwą bombą witaminową, gdyż dostarcza dużej dawki witaminy C, witaminy z grupy B, a także witaminę A i E. Kaloryczność białej kapusty jest niewielka – 100 gramów warzywa to jedynie 40 kcal. Do przygotowania klasycznej surówki z białej kapusty wystarczy mała kapusta, cebule (można również użyć cebulę dymkę z nacią), cytryna, marchewka, a z dodatków: sól, czarny pieprz, oliwa oraz cukier. Zamiast cukru można wykorzystać miód lub syrop z agawy. Surówkę z białej kapusty można również przyrządzić z dodatkiem śmietany oraz jabłka. Prawdziwym przysmakiem jest surówka z dodatkiem świeżego, drobno posiekanego koperku. Na bazie białej kapusty można przygotować również inne smaczne i bardzo sycące dania. Wśród nich znajdują się gołąbki w sosie pomidorowym, barszcz ukraiński czy bigos. Warzywo to ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale smakuje w wersji surowej, kiszonej, zasmażanej, pieczonej oraz duszonej. 
Sałatka colesław

Sałatka colesław

Bardzo popularną sałatką serwowaną do różnych obiadów jest colesław. Można ją przygotować wykorzystując różne owocowo-warzywne dodatki jak marchew, ogórek, kalafior, ananas lub jabłko. Podstawowym jej składnikiem jest poszatkowana i surowa kapusta. Tradycyjną postacią jest surówka z białej kapusty colesław przyrządzona z dodatkiem cebuli i marchewki. Niezbędnymi składnikami są również: majonez, ocet winny, sok z cytryny, miód, świeży koperek oraz sól i pieprz. Inną odmianą colesława jest ten, przyrządzony z młodej kapusty, ogórka szklarniowego, szczypiorku z cebulą dymką i świeżymi listkami bazylii. Smacznym uzupełnieniem tak przygotowanej surówki są przyrumienione (w piekarniku lub na patelni) orzechy laskowe lub pestki słonecznika.

Kapusta biała

Kapusta biała

Kapustę białą przyrządza się m.in. w wersji słodkiej z koperkiem. Pyszny i sycącym dodatkiem do obiadu jest kapusta na gęsto z dodatkiem śmietany, boczku lub kiełbasy. Schłodzone warzywo uduszone z cebulą i czosnkiem to aromatyczny składnik dań obiadowych. Kapustę najlepiej doprawić kminkiem, bazylią, majerankiem oraz przyprawami dodawanymi do większości potraw, czyli solą i pieprzem.

Znaleźliśmy 40 przepisów w kategorii Surówka z białej kapusty