Sposób przygotowania:
Surowka z bialej kapusty calkiem inaczej
Surowke przygotowuje przewaznie rano , zeby wszystkie skladniki dobrze sie przegryzly przed podaniem.
Kapuste cienko pokroic , wymieszac z lyzeczka soli, przykryc i odstawic. Boczek pokroic w kostke. Obrac cebule i czosnek i rowniez drobno pokroic. Przelozyc boczek na patelnie i podsmazac mieszajac , zeby nie spiekl sie za bardzo . Jak wytopi sie troche tluszczu - dodac cebulke i czosnek. Mieszajac zeszklic cebulke , zalac woda i calosc doprowadzic do wrzenia. Wsypac bulion i ciagle mieszajac dodawac pozostale skladniki : kminek , musztarde , olej i ocet. Tak powstala , goraca marynata zalac kapuste , posypac lyzeczka cukru , dobrze wymieszac , przykryc i odstawic na min. 3 godz. w temperaturze pokojowej. Po uplywie tego czasu dodac drobno pokrojona natke pietruszki i doprawic swiezo zmielonym pieprzem.
Kapuste cienko pokroic , wymieszac z lyzeczka soli, przykryc i odstawic. Boczek pokroic w kostke. Obrac cebule i czosnek i rowniez drobno pokroic. Przelozyc boczek na patelnie i podsmazac mieszajac , zeby nie spiekl sie za bardzo . Jak wytopi sie troche tluszczu - dodac cebulke i czosnek. Mieszajac zeszklic cebulke , zalac woda i calosc doprowadzic do wrzenia. Wsypac bulion i ciagle mieszajac dodawac pozostale skladniki : kminek , musztarde , olej i ocet. Tak powstala , goraca marynata zalac kapuste , posypac lyzeczka cukru , dobrze wymieszac , przykryc i odstawic na min. 3 godz. w temperaturze pokojowej. Po uplywie tego czasu dodac drobno pokrojona natke pietruszki i doprawic swiezo zmielonym pieprzem.
eli_555
Sarenka
Natala1210
elzbieta8960
msewka
misia53
luna
zewa
iwona3004