Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Surowka z bialej kapusty calkiem inaczej

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Na kilka godzin przed podaniem zalewamy pokrojona kapuste goraca marynata . Tradycyjna surowka w rodzinie mojego meza.

Surowka z bialej kapusty calkiem inaczej

Składniki:

Surowka z bialej kapusty calkiem inaczej

 

  • Glowka bialej kapusty / 700-800 g /
  • 1 lyzeczka soli
  • 200g wedzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 zabek czosnku
  • 1 lyzeczka bulionu / instant /
  • pol szklanki wody
  • 1 lyzeczka ziarenek kminku
  • 1 lyzeczka ostrej musztardy
  • 3 lyzki octu winnego 10%
  • 3 lyzki oleju
  • 1 lyzeczka cukru
  • peczek natki pietruszki
  • swiezo zmielony czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

Surowka z bialej kapusty calkiem inaczej
Surowke przygotowuje przewaznie rano , zeby wszystkie skladniki dobrze sie przegryzly przed podaniem.
Kapuste cienko pokroic , wymieszac z lyzeczka soli, przykryc i odstawic. Boczek pokroic w kostke. Obrac cebule i czosnek i rowniez drobno pokroic. Przelozyc boczek na patelnie i podsmazac mieszajac , zeby nie spiekl sie za bardzo . Jak wytopi sie troche tluszczu - dodac cebulke i czosnek. Mieszajac zeszklic cebulke , zalac woda i calosc doprowadzic do wrzenia. Wsypac bulion i ciagle mieszajac dodawac pozostale skladniki : kminek , musztarde , olej i ocet. Tak powstala , goraca marynata zalac kapuste , posypac lyzeczka cukru , dobrze wymieszac , przykryc i odstawic na min. 3 godz. w temperaturze pokojowej. Po uplywie tego czasu dodac drobno pokrojona natke pietruszki i doprawic swiezo zmielonym pieprzem.

Tagi:

kapusta