Surówka z czerwonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Oto idealna surówka do zimowego obiadu, pełna witamin i oczywiście koloru, bo wiadomo nie od dziś, że jemy oczami.

Surówka z czerwonej kapusty Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Surówka z czerwonej kapusty

 

  • 1000 g czerwonej kapusty (1 mała główka)
  • 1 cebula
  • 1 spore jabłko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z 1 cytryny
  • sól morska
  • pieprz
  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Surówka z czerwonej kapusty
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na ćwiartki i drobno szatkujemy. Wkładamy do miski, posypujemy delikatnie solą, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Cebulę obieramy i drobniutko kroimy. Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce do jarzyn. Cebulę i jabłko wrzucamy do miski z kapustą, dodajemy pozostałe składniki surówki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Surówka z czerwonej kapusty
Kapustę drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy na 30 minut,