Surówka z czerwonej kapusty

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardziej znana ta kapusta jako kapusta modra na Śląsku, szkoda, że tak mało popularna pośród nas "goroli"

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

Surówka z czerwonej kapusty

 

  • 50 dag kapusty czerwonej
  • 10 dag cebuli;
  • 1 nieduża marchewka;
  • 1 łyżka korzenia imbiru grubo startego;
  • 1 średnie jabłko winno-kwaśne;
  • 10 ml octu jabłkowego/winnego;
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron;
  • sól, cukier, pieprz zielony mielony, szczypta kminku mielonego.
  • Jeśli lubisz to dodaj kilka liści mięt

Sposób przygotowania:

Surówka z czerwonej kapusty
Kapustę poszatkuj jak najcieniej, jeśli użyjesz dużej kapusty, to usuń zgrubiałe nerwy liściowe, posyp lekko solą porządnie wygnieć drewnianą pałką, polej octem, wymieszaj, odstaw w chłodne miejsce. Cebulę pokrój w cienkie piórka, posyp lekko(!) cukrem wymieszaj, odstaw. Jabłko zetrzyj na grubsze wióry, marchew na drobniejsze, wymieszaj z imbirem. Cebulę dodaj do kapusty wymieszaj dodaj wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj całość lekko ubij.Jeśli dodajesz miętę to porwij listki na kawałki i pognieć łyżką, nie siekaj, jeśli suszoną to dodaj ale mniejszą ilość do jabłka, marchewki i imbiru przed połączeniem z kapusta, lepiej oddaje aromat. Po upływie 5-10 minut od wymieszania całości, sprawdź, jeżeli trzeba dopraw.