Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Surówka z kabaczków

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Śmietanę wymieszać z olejem i musztardą, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Surówka z kabaczków

Składniki:

Surówka z kabaczków

 

  • kabaczek (ok. 60 dag)

 

  • 2-3 cebule

 

 

  • 2 łyżki musztardy

 

 

  • łyżka oleju sojowego

 

 

 

 

  • cukier

 

  • 2 łyżki posiekanej rzeżuchy i szczypiorku

Sposób przygotowania:

Surówka z kabaczków
Śmietanę wymieszać z olejem i musztardą, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Kabaczek umyć, osuszyć ściereczką, obrać ze skóry, przekrajać na pół. Wydrążyć łyżeczką pestki. Oczyszczone połówki kabaczka pokrajać wzdłuż w cienkie piastry, a następnie w poprzek w drobne paski. Wymieszać z sosem śmietanowym, dodać posiekaną zieleninę. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Wymieszać z kabaczkami, dodać posiekany i roztarty z solą czosnek. Zakwasić sokiem z cytryny.

Tagi:

kabaczki