CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 186]

Surówka z kapustą i owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowa i smaczna surówka z kwaszonej kapusty i owoców. Gruszka jest lekko podgotowana w miodowym syropie.

Surówka z kapustą i owocami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka z kapustą i owocami

surówka

Sposób przygotowania:

Surówka z kapustą i owocami
Kapustę kwaszoną jeśli jest bardzo kwaśna dobrze jest lekko przepłukać. Następnie kapustę siekamy, i doprawiamy pieprzem. Marchewkę obieramy, ścieramy na średnich oczkach i dodajemy do kapusty, mieszamy i odstawiamy.

W małym saganku gotujemy wodę z goździkami, korą cynamonu i sokiem z cytryny. Gruszkę obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne, wkładamy do gorącego płynu. Na małym ogniu gotujemy gruszki ok. 10 minut, pod koniec dodajemy kardamon.

Po zdjęciu z palnika do ciepłego płynu dodajemy miód, mieszamy do rozpuszczenia. Żurawinę zalewamy odrobiną gorącej wody, gdy namięknie odcedzamy.

Do kapusty dodajemy przestudzone i pokrojone gruszki, żurawinę, skrapiamy oliwą i podajemy. Ja lubię surówkę polaną płynnym syropem z gotowania gruszki.
Surówka z kapustą i owocami
Do posiekanej kapusty dodajemy tartą marchewkę
Surówka z kapustą i owocami
gruszki podgrzewamy z korą cynamonu i goździkami