justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Surówka z kapusty czerwonej z selerem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Surówka z kapusty czerwonej z selerem ze względu na zawartość chrzanu jest trochę ostra.

Surówka z kapusty czerwonej z selerem

Składniki:

Surówka z kapusty czerwonej z selerem

 

  • 4 porcje:
  • 0,5 kg kapusty
  • 2 jabłka
  • 1/4 selera
  • 1 łyżka stołowa chrzanu
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 5 łyżek stołowych oleju
  • ocet winny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty czerwonej z selerem
Kapustę pokroić w cienkie paski, posolić i zostawić na godzinę. Z octu, odrobiny wody, miodu i oleju zrobić zalewę i polać nią kapustę. wymieszać i znów zostawić na godzinę. Jabłka i seler zetrzeć na tarce i wymieszać z chrzanem. Dodawać do kapusty bezpośrednio przed podaniem.