Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Surówka z kiszonej kapusty do obiadu.

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem

 

  • 700g kiszonej kapusty
  • duża marchew
  • cebula
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru do smaku
  • 2 małe jabłka
  • łyżka suszonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem
Kapustę, jeśli jest kwaśna przepłukać wodą, odcedzić dokładnie i wrzucić do miski (gdy kawałki są długie posiekać). Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do kapusty. Marchew i obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do miski ze składnikami. Składniki doprawić do smaku solą, pieprzem i łyżeczką cukru, dodać olej i suszoną pietruszkę, wymieszać.
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem
Marchew obrać, zetrzeć na tarce z jabłkiem.
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem
Kapustę opłukać jeśli jest bardzo kwaśna.
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem
Do kapusty dodać resztę składników i wymieszać.