Sposób przygotowania:
Surówka z marchwi w sosie miodowym
Marchew obrać, umyć i pokroić w "zapałkę". Cebulę obrać i drobno posiekać. Sparzyć wrzątkiem i odsączyć na sicie. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o średnich otworach. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Miód rozetrzeć z octem. Ciągle mieszając wlewać powoli oliwę. Sos doprawić solą pieprzem i suszoną bazylią. Marchew połączyć z cebulą, jabłkiem i posiekanym szczypiorkiem. Polać sosem. Dokładnie wymieszać.
sandra200
Bahus
http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=5&user_id=1325&offset=70 przepis ten dodałem na "Wielkim Żarciu" 18.10.2003
Gość
* 60 dag marchwi,
* 1 średnia cebula,
* 1 kwaśne jabłko,
* 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
* 1 łyżeczka soku z cytryny,
* 1 - 2 łyżeczek płynnego miodu,
* 7 łyżek oleju słonecznikowego,
* 3 łyżki octu z białego wina,
* 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
* sól i pieprz.
*
Marchew obrać, umyć i pokroić w "zapałkę". Cebulę obrać i drobno posiekać. Sparzyć wrzątkiem i odsączyć na sicie. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o średnich otworach. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Miód rozetrzeć z octem. Ciągle mieszając wlewać powoli oliwę. Sos doprawić solą pieprzem i suszoną bazylią. Marchew połączyć z cebulą, jabłkiem i posiekanym szczypiorkiem. Polać sosem. Dokładnie wymieszać.
Bahus
Czyli znowu ktoś ściągnął mój przepis
http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=5&user_id=1325&offset=70 przepis ten dodałem na "Wielkim Żarciu" 18.10.2003