Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Surówka z pora, jarmużu i cykorii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Surówka z warzyw to niezbędny i smaczny dodatek do dania z mięsem. Majonez można zastąpić jogurtem naturalnym, sosem winegret lub śmietaną.

Surówka z pora, jarmużu i cykorii

Składniki:

Surówka z pora, jarmużu i cykorii

 

Sposób przygotowania:

Surówka z pora, jarmużu i cykorii

ETAP 1:

Surówka z pora, jarmużu i cykorii
Pokrojony por zalać wrzątkiem i osączyć na sicie.

Por pokroić w pół krążki, sparzyć wrzącą wodą, osączyć.

ETAP 2:

Surówka z pora, jarmużu i cykorii
Blanszowane liście jarmużu pokroić lub porwać na kawałki.

Liście jarmużu blanszować w osolonej wodzie, osączyć, ostudzić, odciąć grube łodygi, pokroić na kawałki.

ETAP 3:

Surówka z pora, jarmużu i cykorii
Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski.

Por odcisnąć z wody, ogórka pokroić w kostkę, marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Jabłko wymieszać z sokiem z cytryny.

ETAP 4:

Surówka z pora, jarmużu i cykorii
Przygotowane składniki połączyć z majonezem.

Cykorię umyć i porwać na kawałki. Do miski włożyć wszystkie składniki surówki, dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem.

ETAP 5:

Surówka z pora, jarmużu i cykorii

Wszystko razem dokładnie wymieszać, odłożyć w chłodne miejsce na 15-20 minut, podawać.

Tagi:

cykoria pory