Sposób przygotowania:
Surówka:kolorowy zawrót głowy z mandaryn
Ogórka zatrzeć na dużych oczkach. Przełożyć na sitko i pozwolić sokom odcieknąć. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i wykroić dokładnie gniazda nasienne. Do miski przełożyć odsączone wiórki ogórka. Umytą paprykę drobno pokroić i dodać do miski. Cebulkę drobniutko poszatkować i dodać do pozostałych składników. Pomidora pokroić w drobną kostkę. Obrane mandarynki podzielić na cząstki i każdą cząstkę przekroić na pół, jeśli są pestki wyjąc. Dodać do reszty składników, przyprawić do smaku i delikatnie wszystko wymieszać. Do małej miseczki wycisnąć sok, dodać olej, oraz majonez i śmietanę i dokładnie wszystko połączyć trzepaczką. Wlać do miski z surówka i po raz ostatni delikatnie wymieszać. Odłożyć do lodówki na około 30-45 minut. Smacznego!