Sposób przygotowania:
Sushi-burger
Ryż kilkukrotnie wypłucz pod bieżącą wodą, tak aby całkowicie pozbyć się mętnego osadu. Tak przygotowany ryż odstaw na 30min do namoczenia, po czym gotuj go 10min, po ugotowaniu pozostaw go przez 15 minut w garnku pod przykryciem.
Ugotowany ryż zalej zaprawą przygotowaną z 4 łyżek octu, łyżki cukru i łyżeczki soli(ta proporcja wystarcza na 200g suchego ryżu).
Zwilżonymi dłońmi uformuj z ryżu płaski spód burgera, po czym umieść na nim dodatki (kawałki ogórka, plasterki łososia, kiełki i płaty mori delikatnie posmarowane pastą wasabi). Całość przykryj lekko wypukłym wierzchem, posyp sezamem i owiń cienkim paskiem nori.
Podawaj z sosem sojowym.
Ugotowany ryż zalej zaprawą przygotowaną z 4 łyżek octu, łyżki cukru i łyżeczki soli(ta proporcja wystarcza na 200g suchego ryżu).
Zwilżonymi dłońmi uformuj z ryżu płaski spód burgera, po czym umieść na nim dodatki (kawałki ogórka, plasterki łososia, kiełki i płaty mori delikatnie posmarowane pastą wasabi). Całość przykryj lekko wypukłym wierzchem, posyp sezamem i owiń cienkim paskiem nori.
Podawaj z sosem sojowym.