zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Sushi maki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dosyć czasochłonne danie, ale wynagrodzi was smakiem

Sushi maki

Składniki:

Sushi maki

 

  • Algi Sushi Nori Takyoto
  • 250g ryżu
  • 65 ml octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • Dodatki: wędzony lub świeży łosoś, krewetki, pokrojone w słupki warzywa- ogórek, marchew, awokado.

Sposób przygotowania:

Sushi maki
Ryż myjemy starannie, kilkakrotnie zmieniając wodę. Następnie wsypujemy go do garnka ze szczelną pokrywką, zalewamy 250 ml wody i odstawiamy na 25 minut. Po tym czasie gotujemy go na wolnym ogniu 10-15 minut, a przez kolejne 15 min pozostawiamy pod przykryciem. Gotowy ryż doprawiamy octem ryżowym, solą i cukrem. Na bambusowej macie rozkładamy nori, na którym na 2/3 powierzchni rozkładamy ryż. Na nim układamy paski łososia, a obok niego paski warzyw. Matę zwijamy w rulon zaczynając od końca z ryżem. Powstały wałek kroimy na kawałki. Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Smacznego