pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Sushi mąki z papryką ogórkiem i łososiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

najczęściej robione sushi w moim domu

Sushi mąki z papryką ogórkiem i łososiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sushi mąki z papryką ogórkiem i łososiem

 

  • papryka czerwona 1
  • ogórek zielony 1
  • łosoś surowy 15 dag
  • nori 6 płatów
  • pasta wasabi
  • sos sojowy
  • imbir marynowany
  • ryż do sushi 300 g
  • ryż biały 100g
  • woda 400 gram
  • ocet ryżowy 60ml
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Sushi mąki z papryką ogórkiem i łososiem
Ryż sushi mieszam z ryżem białym. Dokładnie płuczę i zalewam wodą. Po kilkunastu minutach ryż płuczę już ostatni raz i przekładam do garnka. Zalewam mineralną wodą niegazowaną i rozpoczynam gotowanie pod przykryciem. Od momentu zagotowania gotuję około 16 minut. W oddzielnym rondelku mieszam ocet z cukrem i solą. Lekko podgrzewam, aby składniki się rozpuściły. Zaprawę i ugotowany ryż studzę, a następnie zaprawą polewam ryż. Mieszam i czekam kilka minut, aby ryż „wypił” zaprawę. Łososia pozbywam ości i skóry. Kroję w paski. Podobnie paprykę i ogórka (dodatkowo ogórkowi wykrajam gniazda nasienne). Norki układam stroną matową do góry. Zwilżam ręce i nakładam cienką warstwę ryżu. Kładę odrobinę wasabi i układam paski łososia, papryki oraz ogórka przez całą szerokość nori. Roladkę zwijam mocno ściskając. Gotowe roladki kroję ostrym i zwilżonym nożem na 6 części. Podaję z sosem sojowym. A każdy nowy kawałek przegryzam imbirem marynowanym. Smacznego.
Sushi mąki z papryką ogórkiem i łososiem
Wypłukany ryż gotuję kilkanaście minut w wodzie mineralnej
Sushi mąki z papryką ogórkiem i łososiem
Paprykę, ogórki i łososia kroję w paski różnej długości
Sushi mąki z papryką ogórkiem i łososiem
Na rozłożonym glonie nori układam ryż i paski pokrojonych składników
Sushi mąki z papryką ogórkiem i łososiem
Uformowane roladki kroję na równe czeście ostrym nożem