Sposób przygotowania:
Sushi mąki z papryką ogórkiem i łososiem
Ryż sushi mieszam z ryżem białym. Dokładnie płuczę i zalewam wodą. Po kilkunastu minutach ryż płuczę już ostatni raz i przekładam do garnka. Zalewam mineralną wodą niegazowaną i rozpoczynam gotowanie pod przykryciem. Od momentu zagotowania gotuję około 16 minut. W oddzielnym rondelku mieszam ocet z cukrem i solą. Lekko podgrzewam, aby składniki się rozpuściły. Zaprawę i ugotowany ryż studzę, a następnie zaprawą polewam ryż. Mieszam i czekam kilka minut, aby ryż „wypił” zaprawę. Łososia pozbywam ości i skóry. Kroję w paski. Podobnie paprykę i ogórka (dodatkowo ogórkowi wykrajam gniazda nasienne). Norki układam stroną matową do góry. Zwilżam ręce i nakładam cienką warstwę ryżu. Kładę odrobinę wasabi i układam paski łososia, papryki oraz ogórka przez całą szerokość nori. Roladkę zwijam mocno ściskając. Gotowe roladki kroję ostrym i zwilżonym nożem na 6 części. Podaję z sosem sojowym. A każdy nowy kawałek przegryzam imbirem marynowanym. Smacznego.