paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Sushi nigiri z wędzonym pstragiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dla miłośników wędzonych ryb i oczywiście sushi polecam.

Sushi nigiri z wędzonym pstragiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sushi nigiri z wędzonym pstragiem

 

  • Przygotowany ryż do sushi
  • wędzony pstrąg
  • pasta wasabi
  • woda

Sposób przygotowania:

Sushi nigiri z wędzonym pstragiem
Zaczynamy od przygotowania kawałków pstrąga. Obieramy go ze skóry i kroimy na ok 1 cm kawałki. Staramy się wybierać ości. Stawiamy przed sobą miseczkę z wodą, przygotowany już ryż do sushi i kawałki pokrojonego pstrąga. Maczamy rękę w wodzie i formujemy jedną dłonią wałeczek z ryżu. Smarujemy odrobiną pasty wasabi na środeczki i nakładamy przygotowany kawałek pstrąga dociskając w dłoni by przylegał dobrze z każdej strony ( radzę poodglądać filmiki jak dokładnie się to robi bo cięzko jest to opisać słowami) dociskamy dwoma palcami, by kawałek pstrąga dobrze przyległ, tak formujemy kolejne. Do nigiri sushi możemy oczywiście użyć także tuńczyka czy też krewetek, łososia. Podajemy z sosem sojowym.
Sushi nigiri z wędzonym pstragiem
Sushi jest wspaniałą propozycją na uroczystą kolację

Tagi:

ryż pstrąg