Sposób przygotowania:
Sushi wegetariańskie z ogórkiem, papryką
Na rozpostartej macie układamy glony nori matową stroną do góry. Na 2/3 powierzchni nori układamy warstwę specjalnie zaprawionego ryżu do suhi. Majonez mieszam z wasabi. Taką pastą smaruję dość szeroki pasek na ryzu. Następnie przez środek układam pokrojone w paski ogórek (bez gniazd nasiennych), paprykę czerwoną oraz awokado. Glony zwijamy z użyciem maty. Robię to dość dokładnie, ściskając powstałą roladkę, aby nie składniki dokładnie się ułożyły w środku. Tak przygotowane roladki dzielę na 6 lub 8 części. Podajemy z sosem sojowym. Smacznego.
Babciagramolka
pacpaw
odmierzamy 300g krótkoziarnistego ryżu do sushi. DOkładnie płuczemy nawet kilka razy, aż nie będzie farbował wody. Wkładamy do garnka i
zalewamy go wodą (ilość wody powinna być taka, aby lekko przykryła ryż). Pod przykryciem gotujemy około 15-17 minut, aż ryż wchłonie całą wodę. Zaprawę przygotowujemy wg przepisu "https://gotujmy.pl/tezu-czyli-zaprawa-do-ryzu-sushi,przepisy,177042.html" dajemy tylko 1/5 składników. Tak przygotowaną zaprawą polewamy ugotowany i wystudzony ryż. Odstawiamy na kilka minut, aby ryż wchłonął zaprawę. Ryż jest gotowy.
Babciagramolka
Cytuję z przepisu pacpaw ( 177042)
,,....Składniki:
300ml ocet ryżowy
cukier 100 g
sól 2 łyżeczki
Opis:
Ocet ryżowy przelewam do rondelka. Wsypuję 2 łyżeczki soli. Odmierzam pożądaną ilość cukru. Dodaję ją do octu i soli. Podgrzewam do momentu, aż wszystkie składniki zaprawy się rozpuszczą. Wystudzona zaprawa jest idealna do zaprawiania ryżu do sushi. Z podanej ilości składników powstanie 375 ml zaprawy do ryżu. Starcza na około 1,5 kg ryżu do sushi..."