KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Sushi z dorady

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Świeże i zdrowe rolki z dorady.

Sushi z dorady Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sushi z dorady

 

  • gotowy ryż do sushi, przepis na ryż w moich wcześniejszych przepisach,
  • świeża dorada,
  • chrzan wasabi,
  • bąki szczypioru,
  • awokado,
  • majonez japoński,
  • sezam,
  • liście nori,
  • sos sojowy,

 

  • ilości uzależnione od wielkości dania.

Sposób przygotowania:

Sushi z dorady
Liście nori delikatnie ogrzewamy na kuchence nad palnikiem, zabieg ten powoduje chrupkość i sprężystość liści. Na bambusowej macie do sushi połóż nori błyszczącą stroną do dołu, rozłóż na nim ryż, pozostawiając 4 cm wolnego brzegu na najbardziej oddalonym boku płatu. Posmaruj chrzanem wasabi, ułóż paski z fileta z dorady, dodaj majonez, szczypior, awokado, wszystko posyp prażonym sezamem. Przytrzymując nadzienie koniuszkami palców złap najbliżej leżący bok i zroluj sushi w kierunku od siebie, ciasno zwijając matę w rulon. Gotowy rulon kroimy na równe kawałki i układamy na talerzu, podczas jedzenia delikatnie zamaczamy w sosie sojowym.



SMACZNEGO.A jednak wstawiam przepis na ryż: Ryż musimy dość długo wypłukać pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie czysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 20 minut, tak aby dodatkowo się wymoczył. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcjach 1:1.2 (ryż s stosunku co do wody). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut do odparowania całej ilości wody, na początku musimy często mieszać.



Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 20 minut w garnku pod przykryciem aby nie wysechł, później przekładamy do drewnianej miski, doprawiamy sosem do ryżu i koniecznie odstawiamy aż wystygnie. Przepis na sos do ryżu: Na 0,3 kg ryżu do sushi potrzebujemy 5 łyżek octu ryżowego, 2-3 łyżki cukru, troszkę soli, wszystko dokładnie mieszamy na patelni i podgrzewamy na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia, uwaga nie gotujemy. Cały sos dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
Sushi z dorady
Rybę myjemy, filetujemy, wycinamy wszystkie ości, kroimy na cienkie paski.
Sushi z dorady
Przygotowujemy ryż, dokładnie według przepisu.

Tagi:

ryż sosy awokado