Sposób przygotowania:
Sushi z dorady
Liście nori delikatnie ogrzewamy na kuchence nad palnikiem, zabieg ten powoduje chrupkość i sprężystość liści. Na bambusowej macie do sushi połóż nori błyszczącą stroną do dołu, rozłóż na nim ryż, pozostawiając 4 cm wolnego brzegu na najbardziej oddalonym boku płatu. Posmaruj chrzanem wasabi, ułóż paski z fileta z dorady, dodaj majonez, szczypior, awokado, wszystko posyp prażonym sezamem. Przytrzymując nadzienie koniuszkami palców złap najbliżej leżący bok i zroluj sushi w kierunku od siebie, ciasno zwijając matę w rulon. Gotowy rulon kroimy na równe kawałki i układamy na talerzu, podczas jedzenia delikatnie zamaczamy w sosie sojowym.
SMACZNEGO.A jednak wstawiam przepis na ryż: Ryż musimy dość długo wypłukać pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie czysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 20 minut, tak aby dodatkowo się wymoczył. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcjach 1:1.2 (ryż s stosunku co do wody). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut do odparowania całej ilości wody, na początku musimy często mieszać.
Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 20 minut w garnku pod przykryciem aby nie wysechł, później przekładamy do drewnianej miski, doprawiamy sosem do ryżu i koniecznie odstawiamy aż wystygnie. Przepis na sos do ryżu: Na 0,3 kg ryżu do sushi potrzebujemy 5 łyżek octu ryżowego, 2-3 łyżki cukru, troszkę soli, wszystko dokładnie mieszamy na patelni i podgrzewamy na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia, uwaga nie gotujemy. Cały sos dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
SMACZNEGO.A jednak wstawiam przepis na ryż: Ryż musimy dość długo wypłukać pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie czysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 20 minut, tak aby dodatkowo się wymoczył. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcjach 1:1.2 (ryż s stosunku co do wody). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut do odparowania całej ilości wody, na początku musimy często mieszać.
Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 20 minut w garnku pod przykryciem aby nie wysechł, później przekładamy do drewnianej miski, doprawiamy sosem do ryżu i koniecznie odstawiamy aż wystygnie. Przepis na sos do ryżu: Na 0,3 kg ryżu do sushi potrzebujemy 5 łyżek octu ryżowego, 2-3 łyżki cukru, troszkę soli, wszystko dokładnie mieszamy na patelni i podgrzewamy na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia, uwaga nie gotujemy. Cały sos dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
marietta
KRISTOFE
eliza135
KRISTOFE