Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Sushi z surimi, ogórkiem i łososiem

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne sushi z paluszkami krabowymi, ogórkiem, awokado i mixem sałat.

Sushi z surimi, ogórkiem i łososiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sushi z surimi, ogórkiem i łososiem

 

  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 4-5 łyżek sosu do ryżu
  • 15 dag paluszków surimi
  • 6-7 wodorostów nori
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 dojrzałe awokado
  • mix sałat
  • wasabi
  • majonez

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sushi z surimi, ogórkiem i łososiem
Ryż dwukrotnie przelewamy zimną wodą, następnie zalewamy wodą do wysokości o około 1,5 cm przewyższającej poziom ryżu i gotujemy około 15-20 minut co chwilę mieszając. W tym czasie obieramy ogórka oraz awokado, a następnie kroimy je w cienkie paski. Ugotowany ryż doprawiamy do smaku sosem do ryżu, studzimy. Pojedyncze płaty wodorostów kładziemy na bambusowej macie, rozsmarowujemy na nich ryż (brzegi maty pozostawiamy suche). Ryż smarujemy odrobiną majonezu i wasabi. Układamy paski ogórka oraz awokado, a także mix sałat i paluszki surimi. Zwijamy rulon, który tniemy ostrym nożem na około 1-1,5 cm kawałki. Podajemy z sosem sojowym z dodatkiem wasabi.
Sushi z surimi, ogórkiem i łososiem
Ugotowany ryż doprawiamy do smaku sosem do ryżu, studzimy. Pojedyncze płaty wodorostów kładziemy na bambusowej macie, rozsmarowujemy na nich ryż (brzegi maty pozostawiamy suche).
Sushi z surimi, ogórkiem i łososiem
Ryż smarujemy odrobiną majonezu i wasabi. Układamy paski ogórka oraz awokado, a także mix sałat i paluszki surimi.