Sposób przygotowania:
Sushi ze świeżym ananasem
Zaczynamy od ugotowania ryżu na sushi.
Musi być to ryż do sushi. Ryż gotujemy pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania wody często mieszając aby się nie przypalił.
Następnie zalewamy ryż sosem. Sos robimy w następujący sposób Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli , wszystko mieszamy w małym garnku i podgrzewamy na ogniu mieszając do rozpuszczenia składników. Sos wlewamy do ryżu. Dobrze mieszamy i odstawiamy.
Świeży ananas obieramy i kroimy w paski ok 0,5 cm grubości. Świeżego ogórka myjemy i kroimy także na długie grubsze paski. Surimi wyciągamy z folii. Nori lekko zwilżamy wodą. Na nori nakładamy ryż na ryż paski ananasa, ogórka lub surimi. Zawijamy za pomocą maty.
Zwilżamy wodą końcówkę nori aby wałeczek ładnie się skleił. Odkładamy do lodówki zimne kroimy na równe porcje.
Musi być to ryż do sushi. Ryż gotujemy pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania wody często mieszając aby się nie przypalił.
Następnie zalewamy ryż sosem. Sos robimy w następujący sposób Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli , wszystko mieszamy w małym garnku i podgrzewamy na ogniu mieszając do rozpuszczenia składników. Sos wlewamy do ryżu. Dobrze mieszamy i odstawiamy.
Świeży ananas obieramy i kroimy w paski ok 0,5 cm grubości. Świeżego ogórka myjemy i kroimy także na długie grubsze paski. Surimi wyciągamy z folii. Nori lekko zwilżamy wodą. Na nori nakładamy ryż na ryż paski ananasa, ogórka lub surimi. Zawijamy za pomocą maty.
Zwilżamy wodą końcówkę nori aby wałeczek ładnie się skleił. Odkładamy do lodówki zimne kroimy na równe porcje.