iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Suszone grzyby z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przed nami Święta więc przepis może się przydać, dla mnie jest to obowiązkowe i pyszne danie na Świątecznym stole.

Suszone grzyby z patelni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Suszone grzyby z patelni

 

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby z patelni
Grzyby dokładnie umyć następnie zalać 2 szklankami wody i odstawić na kilka godzin, grzyby muszą się namoczyć. Do namoczonych grzybów dodać czosnek i jarzynkę(gdyby grzyby miały zbyt mało wody to należy jej troszkę dolać,ugotować do miękkości i dokładnie odcedzić z wody. ( wywaru nie wylewamy bo nadaje się on do wykorzystania) Ciasto: W miseczce ubić kefir z jajkami,soda oraz sola i pieprzem do ubitego kefiru ostrożnie dosypywać mąkę (ma powstać ciasto konsystencji gęstej śmietany), grzyby wrzucić do miski z ciastem. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i łyżką kłaść jak racuchy razem z ciastem po jednym kapeluszu, smażyć na złoty kolor. Najlepiej smakują gorące z czerwonym barszczem.
Suszone grzyby z patelni
W misce ubić gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany
Suszone grzyby z patelni
Kłaść po jednym kapeluszu razem z porcją ciasta na patelnię
Suszone grzyby z patelni
Nadają się doskonale na Świąteczny stół, ale nie tylko

Tagi:

jajko jajka