Sposób przygotowania:
Suszone pomidory
Pomidory umyć i rozkroić na pół wzdłuż. Wyjąć pestki i sok jeśli to konieczne. Rozgrzać piekarnik do temp 60-70 stopni z termoobiegiem lub 70-80 bez termo obiegu. Ułożyć na blaszce, posypać mieszanką ziół i …. czekać. Co jakiś czas zajrzeć i wyjąć gotowe sztuki.
Jeśli nie suszą się równo można odwrócić blachę. Na noc koniecznie należy wyłączyć piekarnik. Pomidory będą gotowe po ok. 10 godzinach, ale wszystko zależy od wilgotności pomidorów. Po wyjęciu pomidory wekujemy w oliwie. Do wyparzonych słoiczków wrzucamy garść pomidorów i pokrojony w plasterki czosnek. Zalewamy oliwą z oliwek z co najmniej 1 cm zapasem (pomidorki wchłoną część zalewy). Stawiamy do góry dnem na czystej lnianej ściereczce. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki.
Jeśli nie suszą się równo można odwrócić blachę. Na noc koniecznie należy wyłączyć piekarnik. Pomidory będą gotowe po ok. 10 godzinach, ale wszystko zależy od wilgotności pomidorów. Po wyjęciu pomidory wekujemy w oliwie. Do wyparzonych słoiczków wrzucamy garść pomidorów i pokrojony w plasterki czosnek. Zalewamy oliwą z oliwek z co najmniej 1 cm zapasem (pomidorki wchłoną część zalewy). Stawiamy do góry dnem na czystej lnianej ściereczce. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki.