Sposób przygotowania:
suszone pomidory
Pomidory myjemy i kroimy na pół (jak sa bardzo duże to na ćwierć). Można wyjąć miąższ jeśli jest zbyt dużo (z miązszem dużo dłużej będa się suszyć), oraz wyciąć szypułki. Rozkładamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na okolo 8-9 godzin. Temperatura pieczenia to max 100stopni. Nalezy sprawdzać czy się nie palą oraz czy nie robią się zbyt wysuszone.
W międzyczasie myjemy sloiczki- najlepiej takie mniejsze np po dżemie.
Ususzone pomidorki wkladamy do słoiczka naprzemian z czosnkiem, dosypując sól i bazylię. Zalewamy dokladnie calość oliwą. Szczelnie zmykamy słoiczek i wstawiamy na kilka dni do lodówki.
W międzyczasie myjemy sloiczki- najlepiej takie mniejsze np po dżemie.
Ususzone pomidorki wkladamy do słoiczka naprzemian z czosnkiem, dosypując sól i bazylię. Zalewamy dokladnie calość oliwą. Szczelnie zmykamy słoiczek i wstawiamy na kilka dni do lodówki.
dusia30