zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2335]

Świąteczna babka z orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Wilgotna i puszysta babka do dużą ilością orzechów to świetna propozycja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.

Świąteczna babka z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczna babka z orzechami

 

  • 150 g orzechów włoskich
  • 4 średnie jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3/4 szk cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskiej )
  • 300 g mąki tortowej
  • 1/4 szk oranżady lub wody gazowanej
  • 250 g miękkiej margaryny do pieczenia
  • Dodatkowo :
  • 100 g białej polewy do ciast
  • 1 łyżka mleka
  • lukier kakaowy

 

Sposób przygotowania:

Świąteczna babka z orzechami
Orzechy rozdrobnić w rozdrabniaczu. Część odłożyć do dekoracji babki. Miękką margarynę włożyć do miski robota, wsypać obydwa cukry i utrzeć. Następnie dodawać po jednym jajku a gdy się połączą przesiać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy i wlać oranżadę i ponownie wymieszać. Formę do babki z kominkiem wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wyłożyć ciasto. Babkę piec przez 55 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Upieczoną babkę wyjąć po kilku minutach z formy na kratkę i wystudzić. W rondelku zagrzać wodę, umieścić na tym rondelku metalową miseczkę, wrzucić drażetki polewy razem z łyżką mleka i mieszać aż polewa się rozpuści. Polewą polać babkę potem na polewie zrobić wzorki kakaowym lukrem i posypać odłożonymi orzechami.
Świąteczna babka z orzechami
orzechy rozdrobnić w rozdrabniaczu lub nożem posiekać
Świąteczna babka z orzechami
wyrobione ciasto na babkę wyłożyć do formy
Świąteczna babka z orzechami
babkę upiec a potem wyjąć z formy i wystudzić
Świąteczna babka z orzechami
babke polac polewą lukrem i posypać orzechami