Sposób przygotowania:
Świąteczna babka z orzechami
Orzechy rozdrobnić w rozdrabniaczu. Część odłożyć do dekoracji babki. Miękką margarynę włożyć do miski robota, wsypać obydwa cukry i utrzeć. Następnie dodawać po jednym jajku a gdy się połączą przesiać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy i wlać oranżadę i ponownie wymieszać. Formę do babki z kominkiem wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wyłożyć ciasto. Babkę piec przez 55 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Upieczoną babkę wyjąć po kilku minutach z formy na kratkę i wystudzić. W rondelku zagrzać wodę, umieścić na tym rondelku metalową miseczkę, wrzucić drażetki polewy razem z łyżką mleka i mieszać aż polewa się rozpuści. Polewą polać babkę potem na polewie zrobić wzorki kakaowym lukrem i posypać odłożonymi orzechami.
weronikaS