Sposób przygotowania:
Babka z orzechami laskowymi
Na początku miękkie masło, wodę, cukier i cukier waniliowy włożyć do rondla. Składniki od czasu do czasu mieszając zagotować. Powstałą masę lekko przestudzić. Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i kakao - przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić sztywną pianę. Do miksera wlać przestudzoną masę maślaną. Następnie wsypać przesiane suche składniki, dodać żółtka, posiekane orzechy i wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać w masę ubitą pianę z białek.Całość delikatnie wymieszać łyżką. Średniej wielkości formę na babkę wysmarować margaryną lub masłem i wysypać bułką tartą. Następnie wlać ciasto. Babkę piec w temperaturze 175 stopni około 45 minut. Po wyjęciu i ostygnięciu babkę możemy posypać cukrem pudrem.Smacznego.