mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Babka z orzechami laskowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna babka.Miękka i chrupiąca.

Babka z orzechami laskowymi

Składniki:

Babka z orzechami laskowymi

 

Sposób przygotowania:

Babka z orzechami laskowymi
Na początku miękkie masło, wodę, cukier i cukier waniliowy włożyć do rondla. Składniki od czasu do czasu mieszając zagotować. Powstałą masę lekko przestudzić. Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i kakao - przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić sztywną pianę. Do miksera wlać przestudzoną masę maślaną. Następnie wsypać przesiane suche składniki, dodać żółtka, posiekane orzechy i wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać w masę ubitą pianę z białek.Całość delikatnie wymieszać łyżką. Średniej wielkości formę na babkę wysmarować margaryną lub masłem i wysypać bułką tartą. Następnie wlać ciasto. Babkę piec w temperaturze 175 stopni około 45 minut. Po wyjęciu i ostygnięciu babkę możemy posypać cukrem pudrem.Smacznego.

Tagi:

jajko jajka