Sposób przygotowania:
Babka z orzechami i syropem klonowym
NADZIENIE Widelcem rozgniatamy miękkie masło z mąką, dodajemy cynamon, drobno posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Dolewamy syrop klonowy i mieszamy do uzyskania, jednolitej, trochę lepkiej masy.CIASTO Miękkie masło ubijamy z cukrem za pomocą miksera. Dosypujemy część mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wbijamy jedno jajko i miksujemy, znowu dodajemy część suchych składników i drugie jajko i miksujemy, wsypujemy resztę mąki i dodajemy śmietanę. Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę.Blaszkę do pieczenia babki należy natłuścić. Umieszczamy w środku ponad połowę ciasta, starając się rozprowadzić je trochę wzwyż po ściankach i kominie. Nakładamy orzechowy farsz- tak by nie dotykał brzegów formy! Farsz starannie przykrywamy resztą ciasta.Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok pół godziny. Upieczone, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
msewka