Sposób przygotowania:
Wiśniowa babkaPrzygotowanie ciasta:
Margarynę stopić i wystudzić. Jajka ubijamy z dodatkiem cukru na gęstą i pulchną masę.
Następnie zmniejszyć obroty miksera dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.
Na samym końcu dodajemy parę kropli aromatu waniliowego i stopniowo wlewamy wystudzoną margarynę miksując dokładnie.
Przelanie ciasta do formy:
Do średniej wielkości formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą przelewamy 1/2 ciasta. Następnie układamy osączone wiśnie.
Pieczenie ciasta:
Na ułożone wiśnie wylewamy drugą część ciasta. Wkładamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy ok. 1 godzinę.
Etap końcowy:
Upieczoną babkę wyciągamy z piekarnika. Układamy na deseczce i wyciągamy ostrożnie z formy. Następnie studzimy.
Dekoracja:
Wystudzoną babkę dekorujemy lukrem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Posypujemy waflową posypką i ozdabiamy czekoladowymi jajeczkami.