Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Wiśniowa babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo prosta w wykonaniu ,tania a do tego wilgotna i bardzo smaczna babka z dodatkiem wiśni z kompotu . Polana różowym lukrem wygląda uroczo.

Wiśniowa babka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wiśniowa babka

na ciasto:

  • 12 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • parę kropli aromatu waniliowego
  • 1/2 szkl. osączonych wiśni z kompotu

na wierzch:

  • 1 op. gotowego różowego lukru
  • różowa waflowa posypka do dekoracji
  • parę małych czekoladowych jajeczek
  • dodatkowo:
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Wiśniowa babka

Przygotowanie ciasta:

Wiśniowa babka
Na samym końcu wlewamy do ciasta wystudzoną margarynę miksując dokładnie

Margarynę stopić i wystudzić. Jajka ubijamy z dodatkiem cukru na gęstą i pulchną masę.

Następnie zmniejszyć obroty miksera dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.

Na samym końcu dodajemy parę kropli aromatu waniliowego i stopniowo wlewamy wystudzoną margarynę miksując dokładnie.

Przelanie ciasta do formy:

Wiśniowa babka
Na połowie ciasta układamy osączone wiśnie

Do średniej wielkości formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą przelewamy 1/2 ciasta. Następnie układamy osączone wiśnie.

Pieczenie ciasta:

Wiśniowa babka
Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni i pieczemy ok 1 godz.

Na ułożone wiśnie wylewamy drugą część ciasta. Wkładamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy ok. 1 godzinę.

Etap końcowy:

Wiśniowa babka
Upieczoną babkę wyciągamy ostrożnie z formy i studzimy

Upieczoną babkę wyciągamy z piekarnika. Układamy na deseczce i wyciągamy ostrożnie z formy. Następnie studzimy.

Dekoracja:

Wystudzoną babkę dekorujemy lukrem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Posypujemy waflową posypką i ozdabiamy czekoladowymi jajeczkami.


Tagi:

babka ciasto