2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1489]

Świąteczna rolada z boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Boże Narodzenie to czas, kiedy chcemy oczarować bliskich kulinarnymi pysznościami, u mnie zawsze musi znaleźć się na stole pieczony boczek jego delikatny ziołowy smak podbiją serce najbardziej wymagającego smakosza.

Świąteczna rolada z boczku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczna rolada z boczku

 

  • 2 kg surowego boczku
  • 1 cebula czerwona
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki przyprawy gajowego-(papryka czerwona, pieprz czarny,marchew,gorczyca,kminek, cebula)
  • 1 łyżka jarzynki
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Świąteczna rolada z boczku
Płat boczku myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym smarujemy obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posypujemy równomiernie przyprawą gajowego i jarzynką. Cebulę obieramy kroimy w cienkie piórka rozsypujemy na mięsie. Ziarenko ziela i pieprz syczuański rozcieramy w moździerzu posypujemy mięso,skrapiamy lekko oliwą całość ciasno rolujemy owijamy nicią bawełnianą,po wierzchu również sypiemy ziołami i smarujemy musztardą francuską. Wkładamy do naczynia żaroodpornego zamykamy naczynie i wkładamy na 12 godzin do lodówki w celu zamarynowania. Po tym czasie pieczemy około 2 godzin w temp 180*c przewracając e trakcie pieczenia aby równomiernie pokrył się złocistą skórką. Serwować z ostrym dowolnym sosem.
Świąteczna rolada z boczku
płat boczku myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym
Świąteczna rolada z boczku
posypujemy przyprawami cebulę siekamy w piórka
Świąteczna rolada z boczku
rolujemy ciasto zawiązujemy nicią bawełnianą
Świąteczna rolada z boczku
smarujemy musztardą francuską zostawiamy na 12 godzin w lodówce po czym pieczemy