Sposób przygotowania:
Świąteczna rolada z boczku
Płat boczku myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym smarujemy obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posypujemy równomiernie przyprawą gajowego i jarzynką. Cebulę obieramy kroimy w cienkie piórka rozsypujemy na mięsie. Ziarenko ziela i pieprz syczuański rozcieramy w moździerzu posypujemy mięso,skrapiamy lekko oliwą całość ciasno rolujemy owijamy nicią bawełnianą,po wierzchu również sypiemy ziołami i smarujemy musztardą francuską. Wkładamy do naczynia żaroodpornego zamykamy naczynie i wkładamy na 12 godzin do lodówki w celu zamarynowania. Po tym czasie pieczemy około 2 godzin w temp 180*c przewracając e trakcie pieczenia aby równomiernie pokrył się złocistą skórką. Serwować z ostrym dowolnym sosem.