Sposób przygotowania:
Świąteczna sałatka śledziowa Eli
Płaty śledziowe umyć i zalać wodą. Moczyć śledzie od 1 do 2 godzin,w zależności od słoności płatów. Wymoczone płaty śledziowe odsączyć na sitku. Płaty przekroić wzdłuż na połowę. Następnie śledzie pokroić w paski około 1 cm. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Jabłko umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Obrać jabłko ze skórki i usunąć gniazdo nasienne. Miąższ jabłka pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Do miski włożyć pokrojone śledzie,jabłko,ogórek i cebulę. Do śledzi dodać śuszoną żurawinę,rodzynki,majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszać. Sałatkę podawać w salaterce lub już porcjowaną. Smacznego!