eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Świąteczna sałatka śledziowa Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna śledziowa sałatka na święta i nie tylko.

Świąteczna sałatka śledziowa Eli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Świąteczna sałatka śledziowa Eli

 

Sposób przygotowania:

Świąteczna sałatka śledziowa Eli
Płaty śledziowe umyć i zalać wodą. Moczyć śledzie od 1 do 2 godzin,w zależności od słoności płatów. Wymoczone płaty śledziowe odsączyć na sitku. Płaty przekroić wzdłuż na połowę. Następnie śledzie pokroić w paski około 1 cm. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Jabłko umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Obrać jabłko ze skórki i usunąć gniazdo nasienne. Miąższ jabłka pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Do miski włożyć pokrojone śledzie,jabłko,ogórek i cebulę. Do śledzi dodać śuszoną żurawinę,rodzynki,majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszać. Sałatkę podawać w salaterce lub już porcjowaną. Smacznego!
Świąteczna sałatka śledziowa Eli
Przygotować wszystkie składniki potrzebne do sałatki.
Świąteczna sałatka śledziowa Eli
Pokroić śledzie ogórki jabłko i drobno posiekać cebulę.
Świąteczna sałatka śledziowa Eli
Do śledzi dodać suszoną żurawinę rodzynki i majonez.