Sposób przygotowania:
Świąteczna szynka pieczona w chlebie
Szynkę sprawić, natrzeć solą,obwiązać bawełnian,ą nicią formując kształt owalnej pieczeni. Do wody wlać ocet, dodać soli peklowej wg przepisu na opakowaniu oraz mrożoną włoszczyznę. Przyprawy lekko rozgnieść, dodać do przygotowanej wody, włożyć szynkę, tak aby była zakryta na ok 2 cm, zalać na górze olejem i odstawić w chłodne miejsce na min dobę, najlepiej na 3 dni. Po tym okresie peklowania szynkę wyciągnąć z marynaty, osuszyć, natrzeć musztardą. Z mąki, soli i wody wyrobić gładkie ciasto, podobne do pierogowego, nieco twardsze. Rozwałkować na placek gr 1.5 cm i oblepić nim szynkę ze wszystkich stron. Piec rozgrzać do 140 st i włożyć mięso na natłuszczonej brytwannie na ok. 60-80 min. Szynka jest różowiutka w środku, soczysta, nadaje się zarówno na obiad-podana z sosem lub borówkami , jak i na zimno- z chrzanem, żurawiną, sosem musztardowym. Przepis u nas sprawdzony i polecany.