kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Świąteczna szynka pieczona w chlebie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świąteczna szynka w skorupce z ciasta nie wysycha, jest bardzo soczysta. Ciasto można z niej sciągnąć po upieczeniu ale też jest smaczne

Świąteczna szynka pieczona w chlebie

Składniki:

Świąteczna szynka pieczona w chlebie

 

  • 2 kg szynki surowej
  • sól do peklowania mięsa
  • włoszczyzna mrożona
  • włoszczyzna surowa
  • 10 łyżek octu jabłkowego
  • 1.5 l przegotowanej wody
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, kolendra w ziarenkach, gorczyca biała
  • łyżka musztardy francuskiej Dijon
  • ciasto:
  • 50 dag mąki żytniej, woda, sól
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Świąteczna szynka pieczona w chlebie
Szynkę sprawić, natrzeć solą,obwiązać bawełnian,ą nicią formując kształt owalnej pieczeni. Do wody wlać ocet, dodać soli peklowej wg przepisu na opakowaniu oraz mrożoną włoszczyznę. Przyprawy lekko rozgnieść, dodać do przygotowanej wody, włożyć szynkę, tak aby była zakryta na ok 2 cm, zalać na górze olejem i odstawić w chłodne miejsce na min dobę, najlepiej na 3 dni. Po tym okresie peklowania szynkę wyciągnąć z marynaty, osuszyć, natrzeć musztardą. Z mąki, soli i wody wyrobić gładkie ciasto, podobne do pierogowego, nieco twardsze. Rozwałkować na placek gr 1.5 cm i oblepić nim szynkę ze wszystkich stron. Piec rozgrzać do 140 st i włożyć mięso na natłuszczonej brytwannie na ok. 60-80 min. Szynka jest różowiutka w środku, soczysta, nadaje się zarówno na obiad-podana z sosem lub borówkami , jak i na zimno- z chrzanem, żurawiną, sosem musztardowym. Przepis u nas sprawdzony i polecany.