Sposób przygotowania:
Świąteczne ciasteczka w prezencie
Na stolnicy wysypujemy mąkę, cukier puder oraz masło – wszystko dość długo dokładnie siekamy. Następnie dodajemy do tego żółtko i zagniatamy jednolite ciasto, które kolejno przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażalnika na ok 20 minut. Po tym czasie zmrożone ciasto cienko wałkujemy i za pomocą specjalnych foremek lub nożyka wykrawamy świąteczne wzory (choinki, aniołki, bałwanki itp.). Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy je przez 10-15 minut w temp. 170* (jak tylko nabiorą lekkiego kolorku to je wyciągamy. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do metalowej miseczki. Do garnka wlewamy wodę, nastawiamy na gaz, ustawiamy na tym miseczke i rozpuszczamy czekoladę w tzw. ‘kąpieli wodnej’. Za pomocą wykałaczki nabieramy rozpuszczoną czekoladę, robimy nią wzorki na ciasteczkach i doklejamy dowolne, kolorowe posypki.