iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Tort kawowo-orzechowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszny tort o intensywnym smaku kawy i orzechów, idealny do niedzielnej kawy.

Tort kawowo-orzechowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort kawowo-orzechowy

 

  • Krem:
  • 2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka spirytusu
  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • Dodatkowo:
  • słoik dżemu jagodowego
  • 300 ml śmietany czekoladowej 30%
  • 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Tort kawowo-orzechowy
Krem: Sparzone i wytarte do sucha jajka w całości wybić do miski, dodać cukier i utrzeć do białości, następnie dolać ciepłe mleko i postawić miskę na garnku z gotującą się wodą, masę jajeczną ubijać na parze kilka minut, aż całość zgęstnieje na koniec ubijania dodać do masy sypką kawę rozpuszczalną i mieszać, aż się rozpuści. Miskę zdjąć z garnka i dobrze wystudzić, następnie do zimnej masy dodawać po kawałeczku margarynę ( można oczywiście ją zastąpić masłem, ale ja użyłam dobrej margaryny i też była bardzo pyszna i puszysta masa), masę cały czas ucierać do wykończenia się margaryny i uzyskania gładkiego kremu, na koniec, aby wydobyć lepszy smak kremu dodać ostrożnie spirytus.Ciasto:Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitej piany z białek dodać cukier i jeszcze ubijać, aż będą bardzo sztywne. Żółtka delikatnie wymieszać z ubitymi białkami, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po wymieszaniu dosypać orzechy i dolać olej, ostrożnie wymieszać.Okrągłą formę (20 cm średnicy) wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Piec 35 minut w temp. 180 st po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na 3 krążki, nasączyć je kawą.Dolny krążek ciasta posmarować połową dżemu, a na dżemie rozsmarować warstwę kremu, przykryć drugim i tak samo posmarować dżemem oraz kremem ( pamietając o zostawieniu kremu do dekoracji) .Ja użyłam gotowej śmietanki czekoladowej, ale śmiało można ubić zwykłą śmietankę 30% z dodatkiem kakao, ubitą śmietanką posmarować wierzch i boki tortu, ozdobić zostawionym kremem i cząstkami orzechów, schłodzić.
Tort kawowo-orzechowy
Krążki ciasta nasączyc kawą rozpuszczalna
Tort kawowo-orzechowy
Krążki ciasta kolejno smarować dzemem i kremem
Tort kawowo-orzechowy
Wierzch i boki tortu posmarować śmietanką
Tort kawowo-orzechowy
Ciasto podawać po dokładym zastygnięciu