Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Świąteczne muffinki czekoladowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muffinki czekoladowe udekorowane zielonym kremem w wyglądzie przypominają choinki. Idealne na świąteczny stół.

Świąteczne muffinki czekoladowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Świąteczne muffinki czekoladowe

na ciasto:

  • 2 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. maślanki
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • parę kropli aromatu rumowego
  • dodatkowo:
  • 24 papierowe papilotki na muffinki

na krem:

  • 3 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 kostki masła
  • barwnik spożywczy zielony
  • posypka cukrowa świąteczna w kolorze zielonym, czerwonym i białym
  • cukrowe gwiazdki

Sposób przygotowania:

Świąteczne muffinki czekoladowe

Przygotowanie ciasta:

Świąteczne muffinki czekoladowe
Suche składniki mieszamy dokładnie z utartymi mokrymi składnikami

Jajka ubijamy mikserem z cukrem na puszystą pianę. Następnie ubijając powoli wlewamy maślankę i olej oraz parę kropli aromatu rumowego.

Sypkie składniki przesiewamy razem. Mieszamy sypkie składniki z mokrymi składniki. Mieszamy dokładnie razem.
Do formy na muffinki wykładamy papierowe papilotki. Nakładamy po łyżce ciasta do każdej papilotki(3/4 ich wysokości).

Pieczenie muffinek:

Świąteczne muffinki czekoladowe
Po upieczeniu wyciągamy muffinki z formy i studzimy

Przygotowaną formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 20 min. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Przygotowanie kremu:

Świąteczne muffinki czekoladowe
Na samym końcu do utartego kremu dodajemy parę kropli barwnika spożywczego zielonego

Jajka,cukry i mleko dokładnie roztrzepujemy trzepaczką. Przelewamy do rondelka. Stawiamy na słabym ogniu. Ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Następnie ściągamy z ognia i studzimy.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce wystudzone masy jajecznej. Na samym końcu wlewamy parę kropli barwnika spożywczego zielonego.

Etap końcowy:

Świąteczne muffinki czekoladowe
Na każdą muffinkę wyciskamy krem tworząc choinkę

Przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką w kształcie gwiazdy. Wyciskamy krem na każdą muffinkę tworząc choinkę. Czubek każdej choinki z kremu ozdabiamy cukrową gwiazdką i posypujemy cukrową posypką.