SUPERPRZEPIS

Świąteczne obwarzanki

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Świąteczne obwarzanki Więcej zdjęć (5)

Uwielbiam je z kompotem z suszonych owoców, pięknie wyglądają w wersji mini zawieszone na choince tylko potem potrzebne mleko do maczania :)

Składniki:

Świąteczne obwarzanki

 

  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka wody
  • 3 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Dodatkowo:
  • cukier
  • mak

 

 

Sposób przygotowania:

Świąteczne obwarzanki
W 1 szklance ciepłej wody rozpuścić drożdże, mąkę przesiać i wymieszać na sucho z solą i cukrem dodać do niej drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, następnie podzielić na porcję i utoczyć z nich wałeczki z których zwinąć obwarzanki które przykryć i zostawić jeszcze na 30 min do wyrośnięcia. W garnku zagotować wodę z cukrem (1 łyżeczka cukru na litr wody) do gotującej się wody wkładać obwarzanki, i gotować około 2 min. Delikatnie wyjąć z garnka, odsączyć z wody i posypać makiem. Piec 15 min w temp 150-160st. Można zamiast maku po upieczeniu posmarować lukrem.
Świąteczne obwarzanki
Z porcji ciasta uformować wałeczek i zwinąć obwarzanki
Świąteczne obwarzanki
Zwinięte obwarzanki przykryć i odstawić do wyrosnięcia
Świąteczne obwarzanki
Wyrośnięte obwarzanki wkładać do gotujacej się wody
Świąteczne obwarzanki