Sposób przygotowania:
Świąteczne pierniczki
Masło roztapiamy w garnuszku, mieszamy z miodem i przyprawami.
Mąkę i kakao przesiewamy przez sito, wbijamy jajko, dodajemy masło z miodem i przyprawami, cukier oraz sodę. Zagniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm na stolnicy podsypanej mąką . Za pomocą foremek wycinamy ciastka w pożądanych kształtach. Pierniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 10-12 minut.
Po ostudzeniu pierników robimy lukier, łącząc cukier puder z sokiem z cytryny. Pierniczki smarujemy lukrem.
Mąkę i kakao przesiewamy przez sito, wbijamy jajko, dodajemy masło z miodem i przyprawami, cukier oraz sodę. Zagniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm na stolnicy podsypanej mąką . Za pomocą foremek wycinamy ciastka w pożądanych kształtach. Pierniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 10-12 minut.
Po ostudzeniu pierników robimy lukier, łącząc cukier puder z sokiem z cytryny. Pierniczki smarujemy lukrem.