Sposób przygotowania:
Świąteczne pierniczkiPrzygotowanie ciasta:
1/3 cukru wsypujemy do rondelka zalewamy małą ilością wody. Mieszamy do czasu aż płyn stanie się lekko brązowy. Ściągamy z ognia. Mieszamy z miodem prawdziwym oraz sztucznym.
Margarynę ucieramy z cukrem kilka minut. Następnie wbijamy po 1 jajku i żółtku ciągle miksujemy. Wlewamy stopniowo mieszankę miodów z karmelem. Utartą masę zagniatamy z przesianą mąką pszenną oraz pozostałymi sypkimi składnikami. Zagniatamy gładkie ciasto.
Wykrawanie pierniczków:
Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok. 4 -5 mm. Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki.
Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie pierniczków:
Blachę z pierniczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 175 stopni i pieczemy ok 8-9 min.
Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.
Etap końcowy:
Wystudzone pierniczki dekorujemy według uznania przygotowanym według przepisu lukrem królewskim za pomocą woreczka cukierniczego.
Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.
robaczek
Agnieszka Rec
Dziękuję :)