Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 529]

Świąteczne pierniczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klasyczne pierniczki z dodatkiem prawdziwego miodu oraz karmelu. Ozdobione lukrem pięknie wprowadzą nas w świąteczny klimat.

Świąteczne pierniczki

Składniki:

Świąteczne pierniczki

na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej + mąką do posypania stolnicy
  • 12,5 dag prawdziwego płynnego miodu
  • 12,5 dag miodu sztucznego
  • 25 dag cukru ( z tego z 1/3 części sporządzić karmel)
  • 1 kostka margaryny o temperaturze pokojowej
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej
  • 3 żółtka
  • 1 op. przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki utłuczonych goździków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • gotowy lukier królewski

Sposób przygotowania:

Świąteczne pierniczki

Przygotowanie ciasta:

Świąteczne pierniczki
W rondelku rozpuszczamy 1/3 cukru z małą ilością wody i sporządzamy karmel

1/3 cukru wsypujemy do rondelka zalewamy małą ilością wody. Mieszamy do czasu aż płyn stanie się lekko brązowy. Ściągamy z ognia. Mieszamy z miodem prawdziwym oraz sztucznym.

Margarynę ucieramy z cukrem kilka minut. Następnie wbijamy po 1 jajku i żółtku ciągle miksujemy. Wlewamy stopniowo mieszankę miodów z karmelem. Utartą masę zagniatamy z przesianą mąką pszenną oraz pozostałymi sypkimi składnikami. Zagniatamy gładkie ciasto.

Wykrawanie pierniczków:

Świąteczne pierniczki
Wykrojone pierniczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok. 4 -5 mm. Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki.

Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie pierniczków:

Świąteczne pierniczki
Pierniczki po upieczeniu dokładnie studzimy

Blachę z pierniczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 175 stopni i pieczemy ok 8-9 min.

Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.

Etap końcowy:

Wystudzone pierniczki dekorujemy według uznania przygotowanym według przepisu lukrem królewskim za pomocą woreczka cukierniczego.
Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.