BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Świąteczne pierogi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Piękne i pyszn epierogi sprawdzą się znakomicie na wigilijnym stole. Można oczywiści eprzygotowac je także na bezmięsny posiłek. Piękny kolor zawdzieczają dyni hokkaido.

Świąteczne pierogi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczne pierogi

 

  • składniki na pierogi;
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • duża łyżka miękkiego masła
  • 1/2 szklanki gorącej wody

 

  • farsz;
  • 2 duże łyżki gęstego przecieru z dyni hokkaido (piekę dynię w piekarniku i blenduję )
  • ok. 1 i 1/3 szklanki ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 100 g twarogu
  • mała cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i kolorowy pieprz do smaku
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki

 

  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Świąteczne pierogi
Składniki na pierogi zagniatam szybko na elastyczne ciasto , zawijam w torebkę foliową i odkładam na czas przygotowania farszu. . Cebulę kroję w małą kosteczkę i szklę na odrobinie oleju. Przeciśniete ziemniaki mieszam z dynią, twarogiem i cebulą. Dodaję natkę pietruszki i doprawiam do smaku. Ciasto cienko rozwałkowuję. Nakładam fars zi zlepiam pierogi. Gotuję w osolonej wodzie około 3 minuty od momentu jak wypłyną na powierchnię. Pierogi podaję skropione oliwa z oliwek i posypane natką.
Świąteczne pierogi
puree z pieczonej dyni hokkaido, robię go więcej i zamrażam
Świąteczne pierogi
ciasto pierogowe zagniatam i zostawiam by odpoczęło
Świąteczne pierogi
na rozwałkowane ciasto nakładam farsz.
Świąteczne pierogi
pierogi dokładnie zlepiam i gotuję we wrzątku