Sposób przygotowania:
Świąteczne bułkiETAP 1
Bakalie kroimy na mniejsze części i mieszamy ze sobą.
ETAP 2
Letnią wodę umieszczamy w garnku. Rozpuszczamy w niej drożdże, miód i około 2 łyżki mąki chlebowej. Całość mieszamy do połączenia składników. Gotowy rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. Między czasie w misce łączymy ze sobą: mąki, sól, oliwę oraz cynamon. Do przygotowanych składników wlewamy wyrośnięty rozczyn.
ETAP 3
Ciasto zagniatamy około 15 minut. Pod koniec dokładamy przygotowane bakalie.
Gotowe, bakaliowe ciasto przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
ETAP 4
Wyrośnięte wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości około 2 cm. Otrzymany prostokąt dzielimy na około 12-15 trójkątów.
ETAP 5
Otrzymane trójkąty to świąteczne choinki. Dodatkowo trójkątom nacinamy dwa boki, by powstały „gałęzie”.
Otrzymane choinki przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ich wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem i siemieniem.
Bułki pozostawiamy na około 20 minut do podrośnięcia. Gotowe wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 40 minut.