jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Świąteczne bułki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 16

To ciekawa propozycja pieczywa na świąteczne śniadanie. Posmarowane masełkiem smakują pysznie, zwłaszcza w towarzystwie kakao lub mleka.

Świąteczne bułki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Świąteczne bułki

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Świąteczne bułki

ETAP 1

Świąteczne bułki
Przygotowujemy potrzebne bakalie

Bakalie kroimy na mniejsze części i mieszamy ze sobą.

ETAP 2

Świąteczne bułki
Przygotowujemy składniki ciasta

Letnią wodę umieszczamy w garnku. Rozpuszczamy w niej drożdże, miód i około 2 łyżki mąki chlebowej. Całość mieszamy do połączenia składników. Gotowy rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. Między czasie w misce łączymy ze sobą: mąki, sól, oliwę oraz cynamon. Do przygotowanych składników wlewamy wyrośnięty rozczyn.

ETAP 3

Świąteczne bułki
Ciasto z bakaliami pozostawiamy do wyrośnięcia

Ciasto zagniatamy około 15 minut. Pod koniec dokładamy przygotowane bakalie.
Gotowe, bakaliowe ciasto przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

ETAP 4

Świąteczne bułki
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy trójkąty

Wyrośnięte wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości około 2 cm. Otrzymany prostokąt dzielimy na około 12-15 trójkątów.

ETAP 5

Świąteczne bułki
Posmarowane jajkiem ciasto posypujemy sezamem i siemieniem

Otrzymane trójkąty to świąteczne choinki. Dodatkowo trójkątom nacinamy dwa boki, by powstały „gałęzie”.
Otrzymane choinki przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ich wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem i siemieniem.
Bułki pozostawiamy na około 20 minut do podrośnięcia. Gotowe wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 40 minut.