jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Świąteczny prezent kulinarny

Świąteczny dżem jabłkowo-daktylowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Taki dżem to dobry prezencik, kto lubi słodycze a nie powinien jeść cukru.

Świąteczny dżem jabłkowo-daktylowy.

Składniki:

Świąteczny dżem jabłkowo-daktylowy.

 

  • pół kg obranych kwaśnych jabłek
  • 3/4 szklanki daktyli bez pestek
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny dżem jabłkowo-daktylowy.
Pokrojone drobno jabłka podlewamy dwoma łyżkami wody, rozparowujemy je, dodajemy pokrojone daktyle i smażymy na małym ogniu. Gdy daktyle się rozpadną, a masa stanie się gęstsza dodajemy przyprawę korzenną. Pasteryzujemy dżem przez 20 minut. Z flizeliny wycinamy kółko, nakładamy na zakrętkę i związujemy w kokardkę z bilecikiem.