Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Świąteczny klops a`la Igraszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Uwielbiany przez wszystkich Świąteczny klops często podajemy go na gorąco jako drugie danie, ale równie rewelacyjnie smakuje na zimno np. z sosem chrzanowym lub żurawinowym.

Świąteczny klops a`la Igraszki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Świąteczny klops a`la Igraszki

 

  • 1,2 kg łopatki lub szynki wieprzowej
  • 3 jajka
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2/3 łyżeczki soli
  • Pęczek zielonej pietruszki
  • 10 bardzo cienkich plasterków boczku wędzonego surowego
  • Bułka tarta

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny klops a`la Igraszki
Mięso myjemy, osuszamy i mielimy. Przekładamy je do miski. Do mięsa wbijamy jajka, dodajemy bułkę namoczoną i odsączoną z nadmiaru mleka, sól, pieprz, musztardę i posiekaną zieloną pietruszkę, wszystko starannie mieszamy i odstawiamy na minimum 20 minut aby smaki się połączyły. Keksówkę wykładamy plasterkami boczku, ale tak aby jej końce wystawały na wierzch, do środka wkładamy farsz i przykrywamy go końcówkami boczku. Klops wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy go godzinę. Można też zrobić wersję bez boczku, wtedy keksówkę smarujemy delikatnie smalcem i oprószamy bułką tartą, wkładamy mięso i pieczemy jak wyżej. 
Świąteczny klops a`la Igraszki
Etap 1 Klops świąteczny w II wersjach przed upieczeniem
Świąteczny klops a`la Igraszki
Etap 2 Klops świąteczny w II wersjach po upieczeniu