Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Świąteczny klops nadziewany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo ciekawy klops,inny niż tradycyjny.

Świąteczny klops nadziewany

Składniki:

Świąteczny klops nadziewany

 

  • 75 dag mięsa wieprzowego
  • 1 szt cebula
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki tartej bułki
  • łyżka tłuszczu
  • 1 szt czerstwa bułka

Sposób przygotowania:

Świąteczny klops nadziewany
Umyte mięso zemleć w maszynce. Dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawy do smaku, 1 jajko surowe i masę bardzo dokładnie wyrobić. Ugotowane na twardo 4 jajka obrać ze skorupek: posiekać natkę pietruszki. Zwilżyć wodą stolnicę i na zwilżonym miejscu rozłożyć zmieloną masę, kształtując ja w prostokąt. Obrane jajka obtaczać w posiekanej natce pietruszki, można też posypać je papryką. Jajka przekroić na pół i ułożyć je pośrodku masy jedno za drugim. Formować kulki z jajkiem i masą mięsną obtaczać w bułce tartej i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor.