Królik w sosie własnym wg ejla

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mięso z królika w sosie zachowuje swoją miękkość i jest bardzo delikatne.

Królik w sosie własnym wg ejla

Składniki:

Królik w sosie własnym wg ejla

 

Sposób przygotowania:

Królik w sosie własnym wg ejla
Królika umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek pokroić i nadziać nim królika. Oprószyć pieprzem i wegetą. Cebulkę posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i opiec królika z obu stron wraz z cebulką. Po około 10 minutach podlać wodą. Mięsko dusić jakieś 1,5 godziny, tak, aby było miękkie. Cały czas podlewać wodą, by się nie przypaliło oraz przyprawić do smaku. Roztrzepać śmietanę z łyżką mąki. Gdy mięsko będzie już miękkie dodać roztwór śmietany. Wymieszać, pozostawić do zagotowania i gotowe. Podawać z ziemniakami i sałatką z buraków.