Sposób przygotowania:
Świąteczny niby-Zając
1.Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju na złoty kolor.Jajka gotujemy na twardo.
2.Mieszamy mięsa,dodajemy cebulę,żółtka,przeciśnięty przez praskę czosnek i bułkę tartą.Doprawiamy do smaku przyprawami-ja dodaję więcej papryki.Wyrabiamy na gładką masę.
3.Formę na keks smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą.Wykładamy połowę masy,układamy ugotowane jajka i przykrywamy resztą.Wygładzamy powierzchnię i posypujemy kminkiem.
4.Pieczemy ok 1 godz w piekarniku nagrzanym do 180*C.Ja najpierw włączam termoobieg na 10 min a potem piekę bez.Pod koniec pieczenia i sprawdzeniu patyczkiem czy mięso jest dobre,w razie gdy mięso zbyt się rumieni przykrywam wierzch aluminiową folią.
2.Mieszamy mięsa,dodajemy cebulę,żółtka,przeciśnięty przez praskę czosnek i bułkę tartą.Doprawiamy do smaku przyprawami-ja dodaję więcej papryki.Wyrabiamy na gładką masę.
3.Formę na keks smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą.Wykładamy połowę masy,układamy ugotowane jajka i przykrywamy resztą.Wygładzamy powierzchnię i posypujemy kminkiem.
4.Pieczemy ok 1 godz w piekarniku nagrzanym do 180*C.Ja najpierw włączam termoobieg na 10 min a potem piekę bez.Pod koniec pieczenia i sprawdzeniu patyczkiem czy mięso jest dobre,w razie gdy mięso zbyt się rumieni przykrywam wierzch aluminiową folią.