Sposób przygotowania:
Świąteczny pasztet Bernadetty
Dziczyznę i surowy boczek wkładamy do garnka, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy przez godzinę. Po 30 minutach dodajemy obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i seler. Boczek parzony i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i wrzucamy boczek oraz cebulę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę. Gdy wątroba straci kolor surowizny, ściągamy patelnię z ognia. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Mięso i warzywa wyciągamy z wywaru, studzimy. Bułki zalewamy letnią wodą, pozostawiamy do namoczenia. Odciskamy. Mielimy co najmniej dwukrotnie wraz z warzywami i wszystkimi mięsami (także gotowanym drobiem). Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku startą na drobnych oczkach gałką muszkatołową, imbirem, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone na ćwiartki suszone śliwki.
Masę przekładamy do foremek na keksy wysmarowanych tłuszczem. Przybieramy suszoną lub kandyzowaną żurawiną. Duże keksówki pieczemy około 80-90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, a mini keksówki około godziny w tej samej temperaturze.
Mięso i warzywa wyciągamy z wywaru, studzimy. Bułki zalewamy letnią wodą, pozostawiamy do namoczenia. Odciskamy. Mielimy co najmniej dwukrotnie wraz z warzywami i wszystkimi mięsami (także gotowanym drobiem). Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku startą na drobnych oczkach gałką muszkatołową, imbirem, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone na ćwiartki suszone śliwki.
Masę przekładamy do foremek na keksy wysmarowanych tłuszczem. Przybieramy suszoną lub kandyzowaną żurawiną. Duże keksówki pieczemy około 80-90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, a mini keksówki około godziny w tej samej temperaturze.
marietta
jaNina
zbysiowa
edytaha
Bernadetta
edytaha
Kochana, to pakuj paczuszkę i do Warszawy poproszę :)))
darmiona