dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Świąteczny prezent kulinarny

Świąteczny pasztet mięsny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Idealny na prezent dla bliskich.

Świąteczny pasztet mięsny

Składniki:

Świąteczny pasztet mięsny

 

  • pół kg mięsa wieprzowego,
  • pół kg mięsa wołowego,
  • ćwierć kg boczku surowego bez kości,
  • ćwierć kg sarniny,
  • 1 łyżka Soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 3 szt jajka,
  • 10 szt ziele ang,
  • 1 łyżeczka kolendry całej,
  • 2 szt bułki kajzerki czerstwe,
  • 2 szt liść laurowy

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny pasztet mięsny
Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i sarninę, dodać ziele angielskie i liście laurowe oraz kolendrę. Zalać wodą i gotować do miękkości.Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.Masę przełożyć do formy keksówki. Piec ok 1,5 godziny w 180st.