Sposób przygotowania:
Świąteczny pasztet z dziczyzny
Na dno dużego garnka z grubym dnem, wykładamy boczek, następnie mięso pokrojone w kostkę i włoszczyznę grubo pokrojoną. Zalewamy wodą tak by zakryła mięso, dodajemy kolendrę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na dużym ogniu do zagotowania, następnie zmniejszamy płomień by tylko woda "mrugała". Dusimy pod przykryciem, aż mięso się rozgotuje około 1,5 - 2 godzin. Mięso studzimy, Kajzerkę moczymy wywarze z mięsa. Następnie wszystko mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa. Przyprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem kolorowym i gałką muszkatołową. Dodajemy żółtka, a na końcu pianę ubitą z białek. Wszytko delikatnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać trochę wywaru mięsnego, zbyt rzadka trochę kaszki orkiszowej. Foremkę około 30 cm, albo dwie mniejsze smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy masę mięsną i mocno dociskamy by w środku nie zostało powietrze. Pasztet z wierzchu również posypujemy bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C i pieczemy około godziny. Pasztet możemy również piec w kąpieli wodnej.