Sposób przygotowania:
Dziki pasztet
Boczek przesmażamy z cebulą (bez dodatkowego tłuszczu). Dziczyznę kroimy na drobne kawałki, dodajemy obraną pietruszkę i marchewkę, liście laurowe, tymianek, ziele angielskie i połowę jałowca, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy wątróbkę i trochę soli, odstawiamy do ostudzenia. Ugotowane mięso, wątróbkę, marchewkę, oraz podsmażone cebule i boczek mielimy 3-4 razy. Bułkę moczymy w wodzi, odciskamy i dodajemy do zmielonych składników wraz z jajkami, pokrojonym w cienkie paski czosnkiem i pozostałymi, drobno rozgniecionymi ziarnami jałowca, mieszamy dokładnie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem. Dolewamy tyle wywaru z gotowania mięsa i warzyw, aby pasztet był dosyć rzadki (nadmiar płynu odparujemy podczas pieczenia). Pieczemy około 50min.- 1 godziny w temperaturze 180-190 stopni w wysmarowanych masłem i wywypanych bułką tartą "keksówkach".