Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Świąteczny pasztet z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealny pasztet na świąteczny stół

Świąteczny pasztet z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczny pasztet z kurczaka

 

  • 1 kurczak ok 2kg
  • 0,8 kg słoniny bez skóry
  • 20 dkg wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 2 bułki kajzerki
  • sól
  • pieprz
  • magi
  • rozmaryn świeży

Sposób przygotowania:

Świąteczny pasztet z kurczaka
Kurczaka zalać zimną wodą, lekko posolić i gotować. Gdy zagotuje się woda z kurczakiem, dodajemy słoninę i wszystko gotujemy do miękkości. Gdy kurczak odchodzi od kości wyjmujemy mięso z garnka i zaparzamy wątróbkę. Wszystko studzimy. Gdy jest już zimne przepuszczamy mięso i cebulę przez maszynkę (gęste sito). Całość doprawiamy pieprzem i duuuużą ilością magi (ja daję ok 1/4 szklanki). Kajzerki moczymy w powstałym po gotowaniu mięsa bulionie, odciskamy i mieszamy z pomielonym mięsem. Dokładnie wszystko wyrabiamy, układamy w formie do pieczenia, na wierzch kłądziemy rozmaryn, zawijamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Pasztet pieczemy ok 50-60 min w temperaturze ok 180stopni. Wyjmujemy z folii, kiedy pasztet całkowicie wystygnie. Jest naprawdę wyśmienity, lekko wilgotny, naprawdę wspaniały!!!
Świąteczny pasztet z kurczaka
Mięso kurczaka starannie oddzielić od kości
Świąteczny pasztet z kurczaka
Obrać i pokroić cebulę. Dokładnie wystudzić mięso
Świąteczny pasztet z kurczaka
Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa
Świąteczny pasztet z kurczaka
Gotową masę na pasztet wyłożyć do formy, przybrać rozmarynem i odstawić do lodówki na noc.