Sposób przygotowania:
Świąteczny pasztet z soczewicy i marchewki
Soczewicę dokładnie płuczemy, a następnie wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 7 minut. Odcedzamy i przekładamy do dużej miski.
Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy ją na rozgrzaną oliwę i podsmażamy przez chwilę.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy. Dusimy przez 15 minut. Dodajemy marchewkę do soczewicy. Dodajemy też mąkę kukurydzianą. Mieszamy.
Przekładamy masę do podłużnej foremki i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy ją na rozgrzaną oliwę i podsmażamy przez chwilę.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy. Dusimy przez 15 minut. Dodajemy marchewkę do soczewicy. Dodajemy też mąkę kukurydzianą. Mieszamy.
Przekładamy masę do podłużnej foremki i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.